Nettsaker

Marie Fløyestad Dahl skrev om sine erfaringer fra Sarajevo for Bergen næringsråd –> Les her


En annerledes sommerferie

Tirana, Albania, 2017

Den 25 juni var det parlamentsvalg i Albania og vi, statsvitenskapsstudentene Kaia og Iselin, befant oss hjertet av Albania, hovedstaden Tirana. Vi var der med den bergensbaserte studentorganisasjonen EDDA, kort for European Dialogue and Democracy Association. Det var spennende faglig å studere Albanias vei mot EU medlemskap og observere den politiske prosessen rundt valget. Vi i Norge anser gjerne oss selv som outsidere når det kommer til EU spørsmål, men dette er ikke tilfellet!  

 

Albania har med sine frodige fjellrygger, svale topper og sin lange sjølinje av uoppdagede strender potensialet til å bli en populær turistattraksjon. Når gatene er fulle av eldre menn med skyggelue og spaserstokk og man hører om mafialignende tilstander i Sør-Albania, vekker det assosiasjoner til nabolandet innenfor EU, nemlig Italia. Albania har også i likhet med Italia hatt tyranniske styreformer, men kommunistisk og nærmere i tid. For bare 25 år siden var Albania et diktatur, styret var meget lukket og verre enn de sovjetiske. Det ble beskrevet på linje med dagens diktatur i Nord-Korea. Nå vil Albania bli med i EU, både for å få økonomiske fordeler og for å beskytte demokratiet sitt.

Politiet forbereder seg på å flytte stemmer fra stemmelokalet til tellelokalet etter valglokalet er strengt.

I Albania møtte vi norske og europeiske organisasjoner og så hvordan det politiske systemet fungerte i praksis. Vi så hvor mye engasjement, politikk og internasjonale relasjoner har å si for Albania, og hvordan disse aspektene preger landets utvikling. Norge er involvert med sine store investeringen i albansk vannkraft. EU på sin side samarbeider med albanerne om å forbedre rettsstaten og å renske ut de politikerne ingen fortjener. Dessverre er veien dit er fortsatt lang.

Så dra på valgobservasjon! Kom dere ut og opplev noe annet enn den norske politiske hverdagen! Det er viktig for oss studenter både å vise og å prøve ut vår kompetanse i virkeligheten samtidig som vi kan bidra med å gjøre demokratiprosessen i Albania og andre land mer gjennomsiktig. Vi mener at det er viktig at vi utenfor EU og ved den nordlige utkanten av Europa viser at vi bryr oss om demokratiutvikling i sør. Så følg med, det blir flere turer og vi vil ha med flere studenter neste gang!

Hilsen Kaia og Iselin